Radiusfraktur – En bruten handled

En radiusfraktur drabbar ofta äldre personer

En radiusfraktur är ett väldigt vanligt benbrott och drabbar personer av alla åldrar. Det är tyvärr oftast äldre personer som bryter handleden när de faller och tar emot sig med handen. Anledningen till detta är att äldre personer oftast har högre benskörhet än unga, och majoriteten av de som drabbas är kvinnor i 65 årsåldern.

I de fallen där yngre drabbas så är det oftast knytet till en olycka i samband med idrott. Det är vanligt att unga idrottare som sysslar med till exempel snowboard- eller skateboardåkning bryter handleden på grund av att de fallit från hög höjd. Det förekommer även radiusfrakturer inom andra idrotter, speciellt kontaktsporter som fotboll eller hockey.

Vad händer om man bryter handleden?

Symptomen varierar beroende på hur allvarlig frakturen är. I de flesta fall så går det ganska bra att röra på fingrarna men det gör ordentligt ont om du rör på handleden. Sedan svullnar handleden upp och du får en konstant smärta samt i vissa fall en blåaktig missfärgning i handleden. Om du har slagit i handleden och känner av dessa symptom så är det alltid bra att uppsöka läkare. Det kan vara så att man bara har fått en spricka i handleden ,vilket kan läka bra utan behandling, men det är bäst att vara på säkra sidan.

Om frakturen är så pass allvarlig att båda benen i handleden har gått av så blir skelettet ofta felställt och måste justeras. Beroende på hur pass felställd frakturen är så finns det lite olika behandlingsalternativ:

  • Brott som inte är felställt behandlas med en gipsskena över handryggen i ca 4 veckor.
  • Stabila benbrott måste först justeras så det läker rätt för att sedan gipsas. Detta görs med hjälp av lokalbedövning vid frakturen, sedan dras benbitarna isär och läggs på plats. Efter det så gipsas underarmen från armbågen ned till knogarna, denna gipsskena sitter kvar i ca 5-6 veckor.
  • Instabila benbrott där man inte kan få till justeringen med en gipsskena måste opereras för att få frakturen att läka rätt. Detta kan göras på lite olika sätt: antingen så fäster man benändarna med stift eller platta och skruvar, man fixerar brottet med en yttre ram på utsidan av huden eller så fäster man benändarna med tunna metallpinnar inne i benet.

Rehabilitering av handledsfraktur

Efter behandlingen så är det väldigt viktigt att hålla armen högt de första veckorna och röra på fingrar, armbåge och även axel för att motverka svullnad. Detta är viktigt att tänka på så man inte får långvariga problem med smärta och stelhet. Man ska även tänka på att inte belasta armen för tungt de första veckorna. Lättare sysslor går bra men försök att inte lyfta matkassar och liknande.

Efter gipset eller skenan är borttagen så bör man komma igång och träna upp styrkan i armen igen. Du kan ta hjälp av en sjukgymnast för att få bättre resultat, men du kan även utföra övningar själv.

Komplikationer och ersättning för en radiusfraktur

Om du upplever smärta eller stelhet flera månader efter behandlingen så bör du kontakta en ortoped. Det kan vara så att du måste genomgå ytterligare en operation för att avlasta en nerv, rätta till benet eller laga ett ledband. Om benet är felställt efter läkning så kan det orsaka skador på senor eller smärta vid belastning.

Om du har genomgått en operation på grund av skadan så kan du ha rätt till ersättning för eventuella ärr.  Eller om du har kvarstående problem efter läkningstiden som bland annat nedsatt rörlighet eller smärtor så kan du även ha rätt till ersättning.

För att din skada ska vara aktuell för ersättning krävs följande:

  • Att du besökt sjukhus/vårdcentral relativt kort tid efter olyckan
  • Att olyckan skett efter den 1:a januari 2015 (då du har 10 år på dig att anmäla skadan). Undantag för arbetsskador och patientskador som kan anmälas mycket längre tillbaka. Det bästa är att testa skapa ett ärende om du är osäker
  • Att skadan orsakades av en plötslig, oförutsedd och yttre händelse

Om du råkat ut för en skada som uppfyller dessa krav så hjälper Insurello dig mer än gärna så du får ut rätt ersättning. Ta kontakt med oss så driver vi ärendet åt dig, vi underlättar hela processen från anmälan till utbetalning.

FLER KUNDHISTORIER
Läs mer om varför våra kunder är så nöjda