Ersättningar
Gör testet
Få svar på 30 sekunder

Ersättning efter rån

Den som varit utsatt för ett rån har sällan tid att tänka på sin rätt till ersättning. Kanske är man skärrad av händelsen eller tycker att värdet av det bestulna inte motiverar ytterligare åtgärder. Detta leder ofta till mörkertal, eftersom många fall av rån på så sätt aldrig blir anmälda till vare sig polis eller försäkringsbolag. Men den som varit utsatt för brott har ofta rätt till ersättning. 

Under 2019 polisanmäldes drygt 9000 rån, men enligt Nationella trygghetsundersökningen har 1,5 procent av befolkningen uppgett att de varit utsatta för rån eller försök till rån under 2019. Det skulle motsvara drygt 120 000 personer i Sverige.

Hitta din ersättning idag – gör snabbtestet

Kan jag få ersättning?

Vanligtvis ingår det ett överfallsskydd i hemförsäkringen som ska täcka olika typer av brott. Rån är något som oftast, men inte alltid, täcks in i överfallsskyddet. Överfallsskyddet ger rätt till ersättning oberoende av värdet på det bestulna.
Även om du inte skulle ha en hemförsäkring så kan du ha rätt till ersättning från Brottsoffermyndigheten. Du kan läsa mer om hur det går till här.

För att ha rätt till ersättning måste du ha gjort följande:

Gör en polisanmälan
Det första är att göra en polisanmälan. Enligt försäkringsbolagens villkor ska du göra polisanmälan utan dröjsmål, men även om du inte gjort det direkt går det bra att göra i efterhand. Klicka här för att komma direkt till polisens hemsida.

Sök vård för eventuella skador
Om du har fått några fysiska eller psykiska skador är det även ett krav att få dessa dokumenterade av ett vårdbiträde. Så uppsök vård så snart som möjligt, om inte för ersättningens skull, så för din egen. Om skadorna, oavsett fysiska eller psykiska, skulle bli värre med tiden är det viktigt att de har dokumenterats sedan tidigare, så vården kan härleda vart de uppstod.

Se om du har rätt till ersättning – gör snabbtestet

Vart kan jag vända mig?

Även om ett rån inte alltid leder till fysiska skador så kan det lämna psykiska ärr. Det är därför viktigt att söka hjälp eller bara prata med någon. Nedan har vi listat några av de ställen du kan höra av dig till som brottsoffer.

Brottsofferjouren - ideellt aktiva medlemmar kan ge stöd, råd och hjälp till dig som är brottsoffer, anhörig eller vittne. De som söker hjälp har oftast blivit utsatta för misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofrids-kränkning, rån eller stöld.
Ungaboj - brottsofferjouren för unga utsatta.
Roks - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Unizon - Riksförbund för kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer
Terrafem - för kvinnor och flickor med utländsk härkomst, driver en rikstäckande jourtelefon som erbjuder stöd och råd på drygt 40 olika språk. 
Somaya - kvinno- och tjejjour stöttar kvinnor och HBTQ-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext.
Rikskriscentrum - professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.
BRIS - Barnens rätt i samhället är en ideell organisation som stödjer dig som är ung och far illa. Du kan kontakta BRIS om du har funderingar eller problem av vilket slag som helst. Att kontakta BRIS är gratis och du kan vara anonym.

Hur kan Insurello hjälpa mig?
Om du är osäker på vad du har rätt till eller hur du ska gå till väga, så du kan du skapa ett ärende hos oss. Vi driver ärendet från början till slut, tar reda på vart du var försäkrad vid skadetillfället och hämtar in nödvändig dokumentation för att bevisa att händelsen ägt rum. Så tveka inte på att höra av dig!

Ha en fin dag,
Dina vänner på Insurello AB

FLER KUNDHISTORIER
Läs mer om varför våra kunder är så nöjda

Exemplariskt! Man har alltid kunnat ställa frågor enkelt till sin handläggare, alltid varit stöttande och hjälpsamma. Läs mer

Tommy,
Idrottsskada
15 750 kr

Försäkringsbolagen tittade på ärendet, men det föll mellan stolarna. 12 år senare fick jag reda på att jag hade rätt till 11 250 kr! Läs mer

Patrik, Bromma
Fritidsskada
11 250 kr

Han fick ut 36 000 kronor som vi inte alls hade räknat med. Ta testet du också och se om du har rätt till ersättning! Läs mer

Mattias, Skärholmen
Idrottsskada
36 000

Det var pengar jag inte räknat med, och som jag troligtvis inte fått ut om jag hade drivit det själv Läs mer

Christer, Enköping
Arbetsskada
24 000

Helt otrolig [tjänst]. Och väluppdaterad. Är så otroligt nöjd! Läs mer

Martin, Sävsjö
Idrottsskada
26 160 kr

Smidigt! Läs mer

Anton, Rabbalshede
Arbetsskada
27 698 kr

Väldigt simpelt och enkelt där Insurello skötte allt jobb. Väldigt smidigt! Läs mer

Hanna,
Arbetsskada
6 375 kr

Slapp göra något så det va värt pengarna, trodde jag inte skulle kunna få något så jag är glad! Läs mer

William, Umeå
Arbetsskada
13 569 kr

Supersmidigt med BankID Läs mer

Mila,
Skolskada
3 570 kr

Enkelt, effektivt och hyfsat snabbt. Läs mer

Marko,
Arbetsskada
18 000 kr

Ni är helt underbara! Man blir vänligt bemött. Man får snabba svar på sina frågor. Inget krångel alls. Läs mer

Therese, Helsingborg
Arbetsskada
45 063 kr

Enkelt och tydligt Läs mer

Anna, Norrtälje
Trafikolycka
27 300 kr
KOM IGÅNG NU!

Hitta ersättning

Vi hittar dina försäkringar och driver ditt ärende åt dig.