Halkolycka – Ersättning från fallskada
Vad kan jag få för skador om jag halkar?
En av de vanligaste orsakerna till att man får en fraktur är faktiskt att man halkar och bryter något ben på grund av fallet. Några vanliga skador man kan få på grund av en halkolycka är:
- Nyckelbensfraktur, då det är vanligt att man landar på axeln om man inte hinner ta emot fallet.
- Radiusfraktur, om man lyckas ta emot fallet men kraften är för hög så man får en fraktur i handleden.
- Brutet revben, det är också vanligt att man får en revbensfraktur vid ett illa fall.
- Femurfraktur, majoriteten av brutna lårben drabbar äldre personer som faller i hemmet, ofta när de halkar i badrummet.
- Bruten näsa, eftersom näsan är den delen av ansiktet som sticker ut mest så löper den stor risk att skadas vid ett fall.
Som ni märker så är de flesta skador vi skrivit här just frakturer. Men utöver brutna ben så är det vanligt att få någon typ av axelskada om man är med om en halkolycka. Några exempel på dessa skador är axelluxation där axeln hoppar ur led eller rotatorcuffruptur där du skadar ledbanden och musklerna som stabiliserar axeln.
Hur får jag ersättning för en halkolycka?
Om du har en olycksfallsförsäkring så bör den täcka skador du kan få av en halkolycka. Det är viktigt att söka läkarvård för skadan i samband med skadetillfället för att försäkringen ska gälla. Ersättning för kvarstående besvär som t.ex. ärr eller medicinisk invaliditet bedöms och betalas ut tidigast 1 år efter skadetillfället. Beroende på hur omfattande skadan är så kan du ha rätt till ersättning för:
Utöver din olycksfallsförsäkring kan du ha rätt till skadestånd ifall du halkade på en vägbana som inte hade underhållits ordentligt. Det beror på var du halkade, om det är utanför en fastighet så kan det vara fastighetsägaren som är skyldig att underhålla vägbanan. I andra fall så kan det vara så att kommunen är ansvarig för skötseln av vägarna vilket i sin tur kan göra dom ersättningsskyldiga. Detta kräver dock att de verkligen har misskött underhållet grovt, t.ex. inte sandat på flera dagar eller missat att laga hål i marken. För att du ska få skadestånd så måste du kunna bevisa att kommunen/fastighetsägaren har misskött sig. Så fotografera platsen där olyckan inträffat och ta gärna personuppgifter på eventuella vittnen.
Det kan även vara så att du täcks av fler försäkringar än bara olycksfallsförsäkringen vid skadetillfället. Om du är osäker på vilka försäkringar du hade vid din halkolycka så tag kontakt med oss. Insurello ser till att din skada anmäls på ett korrekt sätt, oavsett om det är en ny skada eller om du vill anmäla en skada i efterhand. Oavsett om du har försäkringar du inte vet om eller har stenkoll på alla dina försäkringar, så hjälper Insurello dig. Vi hittar eventuella okända försäkringar och säkerställer att du har korrekt dokumentation över skadan för att öka möjligheten till ersättning. Vi driver även ärendet åt dig så att du kan slappna av och vänta på pengarna. Vi tar endast betalt om du får ersättning!